Sunde og raske pensionærkaniner

Så rejste den sidste feriekanin hjem til sin familie igen. Vi har haft pænt mange i pension i sommer. Det var rart at se, at kaninerne generelt så sunde og raske ud. Det sker nemlig, at vi får kaniner ind med pelsmider, der er forkølede, overvægtige og/eller har tandproblemer.

Vi følger kaninerne tæt, når de er i pension hos os og giver en tilbagemelding til ejerne, når de henter kaninerne, om de har haft det godt, og om der har været nogen helbredsproblemer.

Mider

Forskning har vist, at rigtig mange kaniner har pelsider uden at være generet af det. Pelsmider kan give en ujævn pels og et hvidt skæl specielt i nakken. Kaniner med pelsmider kan også begynde at klø sig og have pelsløse pletter og sår på kroppen. Kaninerne kan også få ører mider, der viser sig som noget, der ligner kaffegrums i ørerne. Kaninerne kan også være generet og slå med hovedet. Mider er let at slippe af med, man kan få dråber at dryppe kaninen med hos dyrlægen.

Vi så ingen åbenlyse problemer med mider hos årets pensionærkaniner.

Læs også: Vær at vide om parasitter hos kaniner

Vægt

Overvægtig kanin

Overvægtige kaniner og i sjældnere tilfælde undervægtige kaniner ses jævnligt hos danske kaniner. Mange kaninejere giver deres kaniner for fedt- og sukkerholdigt foder, så kaninerne bliver overvægtige. Det kan samtidig give dem problemer, med at nå endetarmen og derved spise den bløde afføring, som kaniner naturligt spiser. Derved risikerer man at afføring samler sig i bagenden på kaninen. Kaniner lever naturligt af græsser og urter. I fangenskab giver man dem desuden pelleteret foder for at sikre sig, at de får de mineraler og vitaminer, de skal have.
Pas på med alt for meget frugt og grøntsager og foderblandinger med korn, johannesbrød og andre fedende ingredienser. Læse også på foderpakningen, om hvor meget foder, kaninerne skal have. Vores foder har et lavt stivelsesindhold, derfor bliver kaninerne sjældent fede af det, selv om de fodres ad libitum.
Overvægtige kaniner var nok det, vi så mest af blandt årets pensionærkaniner.

Læs også: Sådan får du kaninen til at tabe sig

Tandproblemer

Kanin med fine tænder
Kanin med fine tænder

En del kaniner får tandproblemer i løbet af deres liv. Kaniner har tænder, der vokser hele livet. Hvis de ikke bliver slidt eller kaninen har skæv tandstilling kan de vokse sig så lange, at kaninen ikke kan spise, får tandbylder eller sår i munden. Tandproblemer er desværre et noget overset problem. Det kan derfor være en god ide jævnligt at tjekke kaninens tænder. De øverste tænder skal gå ud over de nederste. Det er dog vanskeligt selv at tjekke kaninens kindtænder. Hvis kaninen begynder at savle, og får problemer med at spise, kan det være en god ide af få tjekket kindtænderne hos en dyrlæge. Det er også vigtigt, at kaninen får rigeligt med græs, hø og/eller grene, der slider godt på tænderne.

Der var et par pensionærkaniner, der havde fået fjernet fortænderne hos dyrlægen og var på specialfoder og klarede sig fint på det, ellers så vi ingen tandfejl hos årets pensionærkaniner.

Forkølelse

Forkølet kanin med snaskede poter

Forkølelse hos kaniner kan være et stort problem. Et problem, der kan udvikle sig til lungebetændelse og i sidste ende koste kaninen livet. Kaniner kommer sig ikke så let over forkølelse som vi mennesker, og forkølelse hos kaniner skal tages alvorligt. Ofte ser man først snot og høre kaninen nyse, når den er rigtig forkølet. Kaniner pudser nemlig næse i poterne. Tjek derfor jævnligt indersiden af forpoterne for klistret hår. Har du mistanke om, at kaninen kan være forkølet, er det en god ide at få den tjekket hos en dyrlæge

Læs også: 8 tegn på at din kanin er syg

Lange kløer

Kanin med meget lange kløer
Kanin med meget lange kløer

Kaniners kløer vokser livet igennem. De kan blive lange og give benproblemer, hvis de ikke klippes jævnligt. Nogle kaniner slider dog selv kløerne. Det sker typisk, hvis de har mulighed for at grave og/eller går på fliser. Det kan være lidt svært selv at klippe kaninens kløer. Er du i tvivl, om kløerne er for lange, kan du få dem tjekket og klippet gratis hos os.

Alle pensionærkaniner får tilbudt et gratis klotjek og klipning. Vi har derfor klippet en del kløer i løbet af sommeren, men kun få kaniner havde rigtig lange kløer.