Skal du kastrere din hankanin?

Vi får ofte spørgsmålet om, man bør kastrere sin hankanin. Der er både dyrlæger, dyreværnsforeninger og andre, der anbefaler, at man konsekvens får sit kæledyr neutraliseret. Jeg er ikke enig.

Du tager noget fra kaninen

Det er min holdning, at man ikke bare per automatik skal neutralisere sine dyr. Reelt lemlæster man dyret. man tager noget fra det ikke bare fysisk, men også dens personlighed og adfærd. Mange hankaniner, der ikke er kastreret, vil være mere udadvendte og kontaktsøgende end hankaniner, der er kastreret.

En neutralisering er ikke uden risiko

En neutralisering kan desuden være risikabel, og nogle dyr dør under indgrebet ikke mindst, fordi kaniner dårligt tåler narkose. Kastrerede hanner kan desuden blive dovne og nogle tager på i vægt, man skal derfor være ekstra varsom med fodringen af kastrerede hankaniner.

Det kan være nødvendigt

Der er dog mange tilfælde, hvor det kan være en god ide at kastrere sin kanin. Det er nødvendigt, hvis den skal gå sammen med andre kaniner og/eller hvis den udvikler en problematisk adfærd.

Hankaniner, der ikke er kastreret, kan ikke gå sammen med andre kaniner

Hankaniner, der ikke er kastreret, kan ikke gå sammen med andre kaniner. To hankaniner, der ikke er kastreret, kommer op at slås og kan skade hinanden alvorligt. En hankanin, der ikke er kastreret, vil forsøge at parre en hunkanin hele tiden. Det kan stresse hunnen og give rigtig mange kaninunger.

To kastrerede hanner eller en kastreret han og en hunkanin vil som regel godt kunne gå sammen.

Hankaniner, der ikke er kastreret, kan udvikle problematisk adfærd

Hankaniner, der ikke er kastreret, kan udvikle en adfærd, der gør det nødvendigt at kastrere dem. Når de bliver kønsmodne, vil nogle hankaniner forsøge at parre sig med alt, bolde, hunde og katte, tæpper, puder og dig. Mange tror, at kaninen leger, når den hopper rundt efter hunden eller katten, men reelt forsøger den at parre sig med målet for dens opmærksomhed.

Kig på YouTube og søg på cat eller dog playing with rabbit, og du vil se rigtig mange eksempler på det. Det er, de kaniner, der hopper rundt om og over hundene, der forsøger at finde et egnet sted at parre sig. Kaninerne, der lægger ørerne tilbage, forsøger at forsvare sig over for en hund, de opfatter som farlig.

Nogle hankaniner, der ikke er kastreret, kan udvikle stereotyp adfærd, hvor de hopper monotont frem og tilbage i deres bur, fordi de er seksuelt frustreret. De kan også nogle gange bliver territoriale og aggressive. De kan også begynde at strinte på dig eller ting. I Så fald er det en ganske god ide at få sin hankanin kastreret.

Hvor gammel skal kaninen være

Det er forskelligt, hvornår en dyrlæge anbefaler, at man får kaninen kastreret. En hankanin kan blive kastreret i 3 1/2 månedsalderen, når testiklerne er kommet frem. Nogle dyrlæger anbefaler dog, at kaninen skal veje mindst 1 kg. og være omkring 4-5 måneder gamle.

En god dyrlæge er vigtigt

Neutralisering af en kanin er ikke helt ufarligt, og nogle dør under operationen ikke mindst, fordi de ikke tåler nakosen. Det er derfor vigtigt at finde en dyrlæge, der er god til kaniner.