Sådan løfter du din mus

Mus

Har du mus, har du også behov for at løfte den, men hvordan gør man nu bedst det? Traditionelt har man løftet mus i halen eller i nakkeskindet. Andre har forsøgt at ”skovle musen op” i hænderne eller at samle den op i en kop. Hvad er den bedste måde at løfte en mus?

Løfte den i halen

At løfte en mus i halen eller nakken har vist sig at være en dårlig ide, der ikke fremmer dens velfærd. Det er ubehageligt for dem, og de vil ofte forsøge at komme væk eller at bide. Forskning ved Liverpool Universitet har vist, at mus, der bliver løftet i halen oplever frygt og stress. De er også mindre nysgerrige end mus, der løftes på en mere mussevenlig måde.

Sådan skal du løfte en mus

Forskningen viste, at det er mest skånsomt for musene, at blive guide ind i et rør og derefter løftet eller at blive ”skovlet op”. Mus, der bliver løftet i rør eller ”skovlet op” viser mindre stress, er mindre bange og undersøger deres omgivelser mere end mus, der bliver løftet i halen. Forsøgene med at løfte mus er anvendt i forbindelse med forsøgsmus. Forskningen viser også, at man får bedre forsøgsresultater, når musene løftes på en mussevenlig måde, end hvis de løftes i halen.

Hvad så med hamstre?

Hamstre løftes selvsagt ikke i halen, da de jo ikke har en sådanne. Nogle vælger, at løfte dem i nakkeskindet. Også for hamstre er det en god ide at løfte dem i et rør eller at “skovle dem op”. At blive løfte i nakkeskindet er mere stress- og smertefyldt end at blive “skovlet op”. At blive taget i nakkeskindet kan desuden være mere frygtskabende, fordi det minder mere om et angreb fra et rovdyr end at blive “skovlet op”.

Du kan også vælge, at lade din mus eller hamster selv gå op på din hånd, ved at træne den med en godbid på en flad hånd foran hamsteren eller musen.

Læs mere her