Sådan håndterer du din hamster

Hamster på hånd

Det kan være svært at finde den rette måde at håndtere en hamster på. De er så små, så hvordan gør man det bedst og mest skånsomt?

Tage fat om den

Lad mig slå fast med det samme. Jeg er ikke begejstret for at tage fat om en hamster med hænderne, med mindre, man har en meget tam og tryg hamster. En hånd kan være meget stor og meget skræmmende for en lille hamster. For de fleste hamstre vil en hånd være ensbetydende med et rovdyr, der kommer og spiser den. Derfor vil de fleste forsøge at flygte og undgå hånden. Det betyder, at man kommer til at jagte rundt med hamsteren i buret, og det kan være ganske svært at fange den. Den kan blive bange og bide dig og/eller den kan komme slemt til skade, hvis du holder for hårdt på den eller taber den. Resultatet er ofte, at man får en hamster, der bliver mindre og mindre tam og forsøger at komme væk fra dig

Rør

Jeg er ganske glad for rør til mange dyr. Som regel elsker de dem, de føler sig trygge i dem og kan beskæftige sig med dem på mange måder. Når jeg flytter mine hamstre fra deres bur til en løbegård eller i anden anledning, sker det stort set altid ved at holde et rør foran den. Den vil som regel gå ind i røret. Når den har prøvet det mange gange og har haft en god oplevelse med det, vil den forbinde røret med noget godt.

Jeg bruger også et rør, til at fange hamsteren i, hvis den skulle være sluppet ud af sit bur. Det virker på samme måde. Jeg holder røret foran, og den går den ind i røret.

Lad den selv gå op på din hånd

Hold en flad hånd hen til hamsteren, og den går op på den. Det kan ske, men oftest skal hamsteren vendes til hånden først, og det tager typisk noget længere tid, end at få den til at gå ind i et rør. Derfor et det oftere lettere at bruge et gør end en hånd. Med lidt tålmodighed kan det dog lade sig gøre og fungere fint. Det er under alle omstændigheder en god ide, at lade hamsteren vænne sig til din hånd.

Hold en flad hånd med godbidder inde i buret hos hamsteren. Start ud med at gøre det, når hamsteren er vågen og aktiv. Hold øje med hamsterens adfærd. Ofte vil den starte med at kigge, snuse og måske forsigtigt, at nærme sig fra forskellige sider. Måske kommer den ikke op på hånden i første hug, men efter nogen tid lykkes det for de fleste. Forudsat, at du ikke hver anden gang, du stikker hånden ind i buret, jagter rundt med den. Lad den de første mange gange bare selv gå op på din hånd og samle de godbidder, du har til den, sammen. Men lidt efter lidt kan du forsigtigt holde den anden hånd over den og løfte den.

Ved at bruge rør eller lade hamsteren komme til dig, får du en tammere og gladere hamster

Se Webinar om håndtering af mus