Min kanin opfører sig mærkeligt

Kanin, der graver

Nogle kontakter mig, fordi deres kanin opfører sig mærkeligt og pludselig, begynder at løbe rundt med halm i munden og krasse i buret. Hvad kan denne adfærd skyldes?

Hun tror, at hun skal have unger

Det er særlig hunkaniner, der udviser denne adfærd. Hun gør det fordi hun tror, at hun skal have unger. Derfor går hun i gang med at bygge en rede til ungerne. Hun skraber i buret for at grave en hule til ungerne. Det kan hun imidlertid sjældent i et bur, der er lavet af træ. Så hun skraber og skraber i et hjørne i håbet om at der kommer et hul.

Derfor har hun halm i munden

Når kaniner bygger rede, fore de den med halm for, at kaninungerne skal ligge trygt og godt. Ofte vil man se halm i vandskålen, fordi hunnen har haft halm i munden, når hun har skulle drikke. Man vil også ofte se en fordybelse i halmen i et hjørne af buret som er forberedt til en rede. I sjældne tilfælde kan man også se hankaniner, der hopper rundt med halm i munden.

Hun plukker sig

Når kaninen har bygget en rede af halm, vil hun ofte fore den med pels, som hun plukker af bryst og mave. Til tider kan, der ligge pels ud over hele buret, og kaninen kan blive helt pelsløs på bryst og mave. Mens kaninen bygger rede og tror, at hun er drægtig, kan hun også godt ældre adfærd og blive mere sur og knurre.

Hvad skal man gøre ved det?

I de fleste tilfælde går adfærden over af sig selv efter et par dage. Hunnen ødelægger så reden igen, fordi hun har fundet ud af, at der ikke kommer unger. Nogle hunkaniner kan dog ofte blive indbildsk drægtige og så kan det være en god ide at få den steriliseret eller at lade den få unger.

Hunkaniner, der graver og graver eller kradser i buret, kan dog også blive frustreret over ikke at kunne grave eller lave huler. Det kan derfor være en god ide, at give hende noget at grave i og rør. Begge dele vil mange kaniner i det hele taget sætte pris på, så overvej, at give kaninen en kasse med jord at grave i, at komme ud i en løbegård, hvor den kan grave og/eller at give dem rør.