Hjælp til køb af godbider til dit kæledyr

Hamster med kaktusblomst

Dit kæledyr har godt af variation i kosten og lidt ekstra godt. Det giver dyrene nye sanseindtryk, ting, der lugter, smager og ser forskelligt ud og som har forskellig konsistens. Det er dog ikke alle godbidder, der er lige gode. Det er derfor vigtigt at vælge med omhu og være opmærksom på, hvad du kan anvende forskellige typer af snack til.

Dette er godt for tænderne

Chinchilla med pastinakKaniner og gnavere har tænder, der vokser hele livet. De skal derfor slides, ved at dyrene har noget hårdt at gnave i. Ikke mindst chinchillaer, bruger en stor del af deres tid på at tykke. Det er derfor ekstra vigtigt, at chinchillaer har noget at tygge i. Grene, pressede halmbriketter med tørrede urter og grønt er rigtig godt for dem. Tørrede mælkebøtterødder, hibiscus, gulerødder, rødbeder, pastinakker og johannesbrød er også rigtig gode for deres tænder.

Vælg farver

Mange fugle er meget visuelle. Udseende på godbidderne betyder derfor meget for disse fugle. Det skyldes, at de ofte udvælger deres favoritmad fra luften, hvor udseende herunder stærke farver er lettere at navigere efter end lyd og lugt. De vil ofte blive tiltrukket af godbidder i stærke farver. Vælg tørrede gulerødder, rødbeder, mælkebøtteblomster, broccoli, morgenfruer, kornblomster, rød og grøn peber og hibiscus til dem.

Læs også: Disse planter må din undulat få

Noget at holde på

Egern smager på tørrede æblerHamstre, chinchillaer, egern og mange fugle sætter pris på at holde på det de spiser med poter og kløer. Disse dyr vil derfor gerne have snack der har en størrelse, der gør dem velegnet at holde på. Vælg gerne tørrede gulerødder, rødbeder, æbler, kornblomster, rosenknopper, ærteflager, broccoli, kaktusblomst, hibiscus, pastinakker, johannesbrød, bananer, ærteflager, morgenfruer og solsikkeblomster samt rødkløver.

Det kan også være en fordel, at man selv kan holde på snacken og håndfodre dyrene med dem. Små børn holder af at stikke noget ind til dyrene. Det kan være en rigtig god ide, fordi det gør dyrene tammere. Snack man kan holde på, er også velegnet til at træne dyrene med eksempelvis klickertræning. Giv dem gerne Gulerodsstykker, æbler, bananer, broccoli, hibiscus, johannesbrød og ærteflager.

Læs også: 5 måder, du kan give din kanin, undulat eller gnaver tørrede urter, urter, blomster grønt m.m.

Gode vitaminer og mineraler

Krydderurter, frugt og grønt er rige kilder til vitaminer og mineraler. Marsvin skal eksempelvis have mange C-vitaminer i kosten, fordi de ikke selv kan danne C-vitaminer som mange andre dyrearter kan. C-vitaminer findes i mange urter, frugter og grøntsager, men broccoli, bananer, gulerødder, rød peber og æbler hører til dem, der indeholder rigtig mange C-vitaminer. Men også krydderurterne er rige på vitaminer og mineraler. Prøv gerne persillestængler, urteblanding, brændenælder, citronmelisse, Citronmelissestængler, dild, kryddermix, pebermynte, morgenfruer og selleristængler, så er du også med til at fremme dit kæledyrs sundhed.

Læs også: Giv din kanin eller marsvin havens blomster

Varier foderet med Krydderi på maden

Foderpiller kan være kedelige og ensformige. Vælg urter og snack, der kan drysses oven på pillerne. Det får foderet til at lugte og smage forskelligt samt giver det en anderledes konsistens. Prøv med gulerods- og rødbedestykker, gulerodstoppe, citronmelissestængler, dild, kryddermix, pebermynte, persillestængler, morgenfruer og selleristængler.

Mod dårlig mave og til dyr, der går fra foderet

Hvis dit kæledyr mister appetitten og/eller får diarre, er det naturligvis vigtigt at søge hjælp hos din dyrlæge. Men det er også vigtigt, at få det til at spise igen. Det er så i min optik mindre vigtigt, hvad de spiser, bare de kommer i gang. Prøv at præsentere det for forskellige typer af snack og grønt, så de kan vælge deres favorit. Er vores kaniner gået fra foderet er æbler, ærteflager, gulerodstoppe og brændenælder ofte noget de sætter pris på og som får dem i gang med at spise igen. Har de diarre anbefaler min dyrlæge endvidere at give dem tørrede brændenælder. Brændenælder indeholder nemlig mange fiber, der kan hjælpe med at stoppe diarreen.

En flot pels

Skulle du yderlige have et ønske om af få et kæledyr med en smuk pels eller fjerdragt kan safflor eller tidselfrø, som de også kaldes, være en god ide at give dem. Det høje indhold af olie giver en flot og glansfuld pels eller fjerdragt og kan styrke den, når det er koldt. En glansfuld pels eller fjerdragt skader heller ikke dyrets bedømmelse under en udstilling. Vær dog opmærksom på kun at give begrænset mængder af safflor. Det høje indhold af olie kan give dyret diarre. Får dit kæledyr derfor diarre, så skru ned for mængden af safflor.

Når det er koldt

Når det er koldt uden for, og dyrene står uden for. Kan man med fordel give dem, nogle af de ting, der feder. Den har nemlig brug for mere energi for at holde varmen. Giv dem gerne æbler, bananer, safflor, gulerødder, rødbeder, pastinakker, johannesbrød og ærteflager.

Det skal du undgå eller holde igen med

Som udgangspunkt skal du undgå godbidder, der er meget sukkerholdige eller kun give det i små mængder. Myslibarer og -stænger består ofte mest af korn og honning og er ikke særlig sunde for mange dyr. Honning er sødt og indeholder meget sukker og kan derfor fede. Korn er ikke en naturlig del af marsvin, chinchillaer og kaniners menu og er ofte bare fyld, der ikke har nogen ernæringsmæssig værdi. Hamstre, mus og flere fuglearter har derimod korn som en naturlig del af deres kostplan.

Tørrede frugter indeholder også betydelige mængder frugtsukker, der fylder relativt meget i de tørrede frugter frem for i de friske. Giv det derfor i mindre mængder, da dyrene kan blive for tykke. Vi bruger dog gerne tørrede æbler til træning af kaninerne og til at lokke forsigtige kaniner nærmere, fordi æbler er noget mange af dem, sætter pris på.

Lad den vælge selv

Jeg har flere gange begejstret tilbudt en af vores kaniner, marsvin, hamstre eller chinchillaer en godbid, som jeg tænker, at den vil spise med største velbehag. For så at blive overrasket, når jeg ser den snuse til guleroden, blomsten, eller hvad jeg nu har givet den, som om, det var det det mest åndsvage, jeg kunne finde på at tilbyde den. Den slags spiser vi undulater, hamstre eller kaniner virke lig ikke!!! Samtidig kaster naboen sig over det, som var det den største lækkerbisken i hele verden.

Vi har flere af vores hamstre, der synes at melorme er det bedste i hele verden. Får de tilbudt en melorm, så skal jeg ellers nok love for, at den bliver hevet ind i buret med en vis begejstring, mens andet virker som en skuffelse for dem. Marsvin er derimod kendte for at være madglade og det meste ryger ned med stort velbehag. Der er altså forskelle på dyrenes smag både mellem dyrearterne og individuelt. Køb derfor hellere flere små mængder snack og prøv dig frem, frem for store mængder, der så står uberørte.