Guide til et glad kæledyr

Når man taler om dyrevelfærd og dyrs følelser, har man ofte fokus på fravær af negative følelser hos dyrene. De må ikke være stressede, bange, sultne og skadede. I de senere år er der dog kommet mere fokus på, hvordan man skaber et liv, der er værd at leve for dyrene. ET LIV MED POSITIVE FØLELSER.

Der er særlig 3 områder, man sætter fokus på. Nemlig: fysisk, social og kognitiv berigelse.

Fysisk berigelse

De fysiske rammer er en forudsætning for, at give dyrene et godt liv og et liv med positive følelser. De skal have plads, mulighed for at bevæge sig, et trygt sted at være og mulighed for at beskæftige sig med noget, der er naturligt for arten.

Plads og bevægelse

Hunden skal ikke ligge hele dagen i en kurv, heste skal ikke stå dagen lang i en boks og fugle, kaniner og gnavere skal ikke sidde i et bur hele dagen. Hunden skal luftes, katten have mulighed for at komme ud, hesten på fold, fuglen mulighed for at flyve og kaninerne mulighed for at komme i en løbegård eller løbe frit i stuen.

Tryghed

Dyrene skal kunne føle sig trykke. De skal have et uforstyrret sted, de kan trække sig tilbage til, når de har brug for ro og tryghed. En kurv, et rør eller en hule vil gøre underværker.

Beskæftigelse

Dyrene skal have noget at beskæftige sig med. Rovdyr vil ofte sætte pris på, at opstøve og fange noget. Kaniner, gnavere og fugle, der ikke er rovdyr vil sætte pris på skulle arbejde for føden. Bland foder op i strøelse, gem det forskellige steder og/eller varier foderet.

Social berigelse

Nogle dyrearter er sociale dyr, der lever i flokke eller sammen med få artsfæller. Andre lever alene. En stor del af de dyr, vi holder som hobby- og kæledyr, er dyr der af natur er sociale. De er i sagens natur lettere at tæmme, fordi de sætter pris på socialt selskab.

Du kan være deres selskab

Du kan være deres selskab og give dem positive oplevelser. Du kan kæle og klappe dem, gå ture med dem og lege med dem.

Men de har også brug for artsfæller

Mange dyrearter har imidlertid ikke nok i at være sammen med mennesker. De skal også gerne have kontakt til artsfæller. Principielt er jeg jo, så også af den opfattelse, at man bør holde sociale dyr sammen med artsfæller. Det gælder også hunde, som jeg mener primært bør holdes sammen med en anden hund. Alternativt må man søge kontakt til andre hunde i hundeparker og lignende.

Hvad med sex og unger

Sex er en naturlig del af dyrenes liv og en mulighed for at sikre artens overlevelse. Ikke desto mindre er mange dyr afskåret for muligheden for at reproducere sig og få unger. Har man muligheden for det, og kan afsætte ungerne, mener jeg, at man bør lade ens kæledyr få unger.

Kognitiv berigelse

Udfordring af hjernen har stor betydning for dyrenes velfærd og for, at de ikke kommer til at kede sig. Du udfordre, deres hjerne ved at flytte rundt på tingene i dyrets bur, give det nye ting at undersøge og beskæftige sig med, og du kan træne med det.

Et liv, der er værd at leve

Overvej om du kan forbedre dit dyrs liv på en eller flere af ovenstående områder. Det er alt sammen noget, der er med til at give dig et glad og veltilpas dyr, der har et liv, DER ER VÆRD AT LEVE.