Det sker der, hvis du ryger i nærheden af din kanin

Vi ved at passiv rygning er skadeligt for vores børn, men har du tænkt over, at det også kan være det for dit kæledyr?
Når kæledyrs ejer ryger i nærheden af deres kæledyr, udsættes de for over 4.000 forskellige giftstoffer, herunder en del kræftfremkaldende. Kæledyret risikerer ikke alene af få giftstofferne i lungerne men også i maven og tarmene, når de slikker på en pels, der har været udsat for røg.

Rygning kan:
• Irritere kaninens luftveje
• Fremkalde kræft
• Påvirke hjertet

Luftvejene

Det siger sig selv, at kaniner, der opholder sig indendørs i et rygerhjem uden frisk luft er betydelig mere udsat for at få luftvejsproblemer end kaniner, der opholder sig ude i frisk luft. Kaninens luftveje kan blive generet, og der kan opstå hyppig nysen, dens muligheder for at optage oxygen fra blodet kan forringes og dens muligheder for at slippe af med overskydende karbon dioxin kan forringes. Den kan få vejrtrækningsproblemer og have større risiko for at få luftvejsinfektioner.

Hjerteproblemer

Nikotinen i cigaretterne kan medføre åreforkalkning og hjerteproblemer. E-cigaretterne indeholder ligeledes nikotin og kan derfor også give kaninen åreforkalkning og hjerteproblemer.

Kræft

Amerikanske studier har vist at passiv rygning, kan give fugle, hunde og katte lungekræft. Der er ikke gennemført tilsvarende studier for kaniner, men det er nærliggende, at også kaniner udsat for røg kan risikere at få lungekræft. Lungekræft hos hunkaniner kan dog også skyldes spredning fra kræft i livmoderen, som mange hunkaniner risikerer at få.

Endnu en god grund til at kvitte smøgerne

Risikoen for at skade dine kæledyrs helbred, burde være endnu en god grund til at kvitte smøgerne. Din kanin, der opholder sig i længere tid i røgfyldte lokaler end eks. katte og hunde, der oftere kommer ud i frisk luft, er særligt udsat for skaderne ved passiv rygning.

Læs mere om risikoen ved passiv rygning for kaniner på RWFAs hjemmeside