Det skal du vide, før du køber kanin

Er kaniner noget for dig?

Inden du anskaffer sig en kanin, er der nogle ting, der er værd at overveje. På den måde sikre man sig, at man får den største glæde af sit nye kæledyr. Du mindsker også risikoen for fejlkøb, som man måske efterfølgende fortryder.

Læs også: Kaninracer

Hvor gamle bliver de?

Det er vigtigt at vide, at kaniner faktisk kan blive ganske gamle. De kan faktisk blive 8-12 år gamle. Du bør derfor forholde dig til, om din og evt. børnenes interesse holder så længe. Er du i tvivl, er det en god ide at overveje, om du har mulighed for at komme af med kaninen, hvis det ikke længere er muligt at have den. Vi tager altid kaniner tilbage uanset årsagen. Det kan derfor være en god ide at købe kaninen hos os eller andre, der tager kaniner tilbage, hvis du ikke er sikker på at kunne beholde kaninen hele dens levetid.

Børn og kaniner

Hvis man har børn, vil man gerne have, at de har glæde af hinanden. Det er min opfattelse, at selv små børn kan have glæde af en kanin. Det er bare noget forskelligt, hvad man kan foretage sig med kaninen alt efter børnenes alder. Hvis børnene ikke interesserer sig for kaninen eller mister interessen med alderen, kan det være en god ide at have sikret sig, at man kan komme af med den igen.

Læs mere om børn og kaniner

Hvor meget tid, skal du bruge på kaninen?

Du kan vælge at bruge meget eller lidt tid på kanin alt efter din interesse og tid til rådighed. Kaniner kan trives med begge dele. Kaniner er som sådan ikke tidskrævende dyr som eks. hunde, der skal luftes. Kaninen skal naturligvis have mad og vand samt tilses dagligt. Der skal også gøres rent i dens bolig gerne min. en gang ugentligt. Det er dog vigtigt, at kaninen bliver stimuleret og oplever noget forskelligt. Har du derfor ikke så meget tid til din kanin, så vær ekstra opmærksom på, at give den en interessant bolig med massere at beskæftige sig med.

Inde eller ude

Kaniner trives godt både ude og inde. Faktisk kan kaniner tåle frostgrader, hvis de er sunde og raske og bor i læ for blæst og regn. Kaniner trives også fint inden døre. Man kan godt have kaninen inde om vinteren og ude om sommeren. Det er bare ikke en god ide, at tage en indekanin ud om vinteren, fordi den ikke har sat pels til det. Man skal også være særlig opmærksom på kaninen, hvis man vælger at tage en udekanin ind i længere tid ad gangen om vinteren, fordi den kan få det for varmt.

Læs også: 3 ting du bør vide om løbegårde

Bur eller fritgående

Man kan holde en kanin i bur med mulighed for at komme ud og bevæge sig eller som fritgående inden døre.

Fritgående

En kanin kan holdes fri i huset, som man har en hund eller kat. Som fritgående, får man ofte lettere et tæt forhold til kaninen, fordi den kan være i nærheden af en. Kaninen har typisk også meget plads at bevæge sig rundt på. Det giver den noget at beskæftige sig med og ofte en god velfærd. Ulempen kan være, at kaninen kan have svært ved at stå fast på glat gulv. Den kan få slidt pelsen af på undersiden af poterne på syntetiske gulvtæpper. Den kan komme til skade ved, at man træder på den, eller den kommer i klemme i en dør.

Kaniner naturligt renlige og kan ofte lære at bruge kattebakker, men der kan ske uheld. Der er også en risiko for, at kaninen bider i ledninger, gulvtæpper, paneler og møbler. Vælger man at holde kaninen som fritgående er det en god ide, at kaninen har et sted for sig selv, en base, hvor den kan være uforstyrret.

Læs også: Lille Rex

I bur

Der er også fordele ved at holde kaninen i et bur. Man ikke risikerer at få ødelagt sit hjem. Hvis man er allergisk overfor kaniner, er man også mindre generet ved at holde dem ude. Kaninen har en bedre velfærd ved ikke hele tiden at være i et bur, så vælger du den løsning, så vælg evt. en løbegård i forlængelse af buret. Det er også en ganske glimrende løsning, at lade kaninen bo i et legehus eller en hesteboks. Ulempen ved at holde en kanin i bur, er at den risikerer at kede sig og ikke at få bevæget sig tilstrækkeligt. Der er også en risiko for, at kaninen slipper ud af buret og/eller bliver taget af en hund eller en ræv.

Læs også: Giv kaninen mulighed for at bevæge sig

Hvad gør du med kaninen, når du skal på ferie?

Inden du beslutter dig for at anskaffe en kanin, er det også en god ide at overveje, hvor kaninen skal være, hvis du skal på ferie. Kan du tage den med? Har du venner eller familie, der kan passe den eller er der et pensionat i nærheden?

Vi driver et kaninpensionat, hvor du kan få passet kaninen I Herfølge.

Læs også: Det skal du vide, når du har kaninen med på ferie

Læs mere om, hvad du skal vide, når du har besluttet at anskaffe en kanin

Kontakt os, hvis du har brug for råd og vejledning i køb af kanin

Du kan ringe til os på tlf. 25308790, 30312651 eller skrive til os på maria@klaken.dk