8 ting du skal vide om hamstre, før du køber en

Hamster

Overvejer du at anskaffe dig en hamster, er der et par ting, der vil være gode at kende til på forhånden, så du ikke bliver alt for overrasket, når du først har anskaffet dig en hamster.

Alder

Hamstere lever typisk 1,5-5 år alt efter art. Campells og vinterhvide dværghamstere bliver således 1,5-2 år gamle. Roborovski hamstere lever længst og bliver op mod 5 år gammel. Hamsternes korte levealder har fordel og ulemper. Fordelen er, at man ikke ”hænger” så længe på hamsteren, hvis man skulle blive træt af den. Til sammenligning kan en kanin blive 8-10 år gammel. Derfor kan hamstere også være et godt begynderkæledyr, hvor man finder ud af, om interessen for at passe et dyr holder. Omvendt er det jo også sørgeligt at skulle tage afsked med ens lille ven, når man lige synes, at man har lært den at kende.

Bor alene

De fleste hamstere er solitære dyr. De lever altså helst alene og kan skade og stresse hinanden, hvis de skal leve sammen med andre hamstere.

Bolig

Det er vigtigt, at hamsteren har god plads i sit bur, da de i naturen bevæger sig meget omkring. Hamsteren skal også have et godt sted at sove, kunne gemme sig, søge ly og tage sandbade. Sørg også gerne for at bunden er dyb, så der er plads til rigeligt med strøelse og rodemateriale i bunden af buret.

Skumrings- og nataktive

Hamstere er mest aktive i skumringen og om natten. De trives derfor med mørke. Mange bure er åbne, sørg derfor for at der er mørke steder i buret. Jeg har lagt kornfleksæsker ind til mine hamstere med godt rodemateriale og ting, de kan undersøge. Det er vigtigt at finde et roligt sted til hamsteren om dagen, hvor den sover. For ejeren kan det omvendt være rart ikke at blive forstyrret om natten. Jeg har eks en hamster, der mener, at tiden mellem 2 og 3 om natten er det bedste tidspunkt at tage en løbetur i dens løbehjul.

Lad den hamstre

Hamstere har ikke deres navn for ingen ting. De elsker nemlig at samle forråd og gemme det til senere rundt omkring i deres bolig. Jeg synes derfor, at det er vigtigt, at de ikke bare får deres mad serveret i en skål. Giv dem mulighed for at samle forråd ved at gemme tørrede urter og andre godbidder rundt omkring i buret.

Læs også: Hjælp til køb af godbider til dit kæledyr

Lad den komme ud af buret

I jagten på føde bevæger mange hamstrer sig over store afstande. For at give afveksling har jeg indrettet et andet bur til indsamlingssted, hvor hamsteren kan komme over en gang om dagen og hente føde. Jeg har også brugt papkasser med rør, pap og papir eller en lille metalløbegård. Disse kræver dog et godt opsyn.

Kan ikke lide at holdes

Som byttedyr er mange hamstere ikke meget for at blive holdt og slet ikke at blive fanget. Så skal du holde den, så træn den med godbidder i håndfladen og lad den selv komme op på din hånd. Jeg bruger et rør, når vores hamstre skal transporteres. De går gerne ind i dem, fordi de forbinder dem med noget godt.

De er udbryderkonger

Lad det være sagt med det samme. Hamstere er små udbryderkonger, og de er ikke lette at finde, når de først er kommet ud af buret. Dette skyldes deres lille størrelse og fordi de kan møve sig ind i de mindste afkroge. Mine er blevet væk, hvis jeg et splitsekundt ikke har holdt øje med løbegården, eller har glemt at lukke buret. Jeg har også mistet en hamster, da jeg lod den løbe rundt på badeværelsesgulvet. Den overlevede næppe, da den fik løftet metalristen til vandafløbet og forsvandt 6 etager ned. En anden fandt jeg først flere dage efter, da jeg pludselig hørte, at den var flyttet ind i sofaen. Fordi jeg har lært mine hamstre at gå ind i rør, var den imidlertid let af fange, fordi den bare gik ind i røret, da jeg satte det hen foran den.

Læs også Gode råd, når hamsteren er løbet væk

Læs også: Hvad skal kæledyret hedde?