5 måder du kan give din kanin, fugl eller gnaver tørrede urter, grønt, blomster m.m.

Mange dyr er glade for tørrede urter, blomster, grøntsager, frø og/eller frugter. Det stimulerer deres sanser, deres syns-, lugte, smags- og følesanser. Det giver dem værdifulde næringsstoffer og mineraler og en afbalanceret kost. Der er mange forskellige måder, du kan bruge disse urter, grøntsager, blomster, frugter m.m. på. Her er 4 ideer til hvordan du kan bruge dem.

Som krydderi på pillerne

En stor del af mange kaniner og gnaveres foder består af hø og foderpiller. Pillerne sikre en ernæringsbalance, og at din kanin eller gnaver får de nødvendige vitaminer og mineraler. Mange dyrlæger og ernæringseksperter fraråder ofte, at give kæledyrene de mere alsidige og farverige müslingeblandinge. Disse blandinger består ofte af en stor del korn samt ingredienser, der feder. Korn har ikke den store ernæringsmæssige værdi og en del af de øvrige ingredienser feder. Dyrene vælger de dele ud, de bedst kan lide. Det er ofte de dele, der feder. Samtidig undlader de de ernæringsmæssige vigtige dele af foderet. Det betyder, at dyrene ofte bliver fejlernærede og overvægtige. Mange dyrlæger og ernæringseksperter anbefaler derfor rene foderpiller som tilskud til hø samt frisk grønt fra haven, når det er muligt. Ved at anvende tørrede urter og blomster i foderet, giver du dyret mulighed for en alsidighed i foderet samtidig med, at du sikre den en god ernæringsmæssig sammensætning. Mange blomster og urter indeholder desuden vigtige vitaminer og mineraler. Drys hver dag en smule urter eller blomster over pillerne som en slags krydderi eller bland det i pillerne. Varier med forskellige slags og find dit kæledyrs favoritter. Hold dig gerne til urter og blomster, der sjældent feder.

Snackskål

Du kan også vælge at give dit kæledyr en egentlig snackskål med sunde godbidder. Fyld skålen med dit kæledyrs favoritter og stil den lidt væk fra foderskålen med pillerne, så den får pillerne et sted og snacken et andet sted.

Håndfodring

Du kan også vælge at håndfodre dit kæledyr med større stykker, man kan holde på. Her er det særligt ærteflager, gulerods- og æblestykker, johannesbrød, hibiscusblomster og for chinchillaernes vedkommende kaktusblomster, der er velegnede. Ved at håndfodre dit kæledyr, får du et tamt og kontaktsøgende kæledyr. Lok sky dyr med godbidderne, stik en godbid ind til dit kæledyr, når du går forbi buret eller sæt tid i en stue, løbegård, hesteboks eller lignende med godbidderne i skødet. På den måde får du hurtigt et kontaktsøgende og tillidsfuldt kæledyr. Disse godbidder er også velegnede til at træne og belønne dit kæledyr med. Prøv evt. klickertræning. Flere af disse ting kan fede, så de skal gives i små mængder.

Aktivitetsstrøelse

I naturen bruger dyrene lang tid på af fouragerer dvs af finde foder og spise det. I fangenskab får de foderet serveret ofte i kompakt form. Det betyder, at de skal bruge meget mindre tid på at finde og spise foderet. Dyrene har derved meget mere overskudstid end deres vilde artsfæller. Tid, der let kan føre til kedsommelighed, hvis ikke de tilbydes noget at bruge deres tid på. De er ofte højt motiveret for at beskæftige sig med noget, der involvere at søge foder og at spise det. Det vil derfor være en velkommen adspredelse, at blande tørrede, urter, blomster og grøntsager i noget strøelse og give det til dyret i en stor stenskål, toiletbakke eller i et hjørne af buret. Det er vigtigt, at aktivitetsstrøelsen ikke lægges i nærheden af toilethjørnet og at skifte det ofte. Fordelen ved at bruge tørrede urter, blomster og grøntsager frem for friske er, at de ikke ligger og rådner i buret. Fordærvet og rådet foder kan nemlig give slemme maveproblemer for dyrene.

Aktivitetslegetøj

Du kan også aktivere dit kæledyr ved at blande de tørrede ting i aktivitetslegetøj. Det kan være en foderbold med urter i, som dyret skal skubbe rundt for at få fat i foderet. Det kan også være træ- og plastlegetøj, hvor dyrene skal skubbe eller flytte låg for at få fat i godbidderne. Det er aktiviteter, dyrene sætter pris på og som stimulerer deres hjerner og sanser.