3 ting du bør vide om kaninens løbegård

Alle kaniner bør have adgang til at kunne bevæge sig og opleve noget nyt. En løbegård er en oplagt mulighed. En indhegning i haven eller på terrassen er noget, de fleste kaniner vil sætte pris på. Få her et par tips til, hvordan du indretter løbegården.

Sikkerhed

Før du anskaffer dig en løbegård, bør du tænke på kaninens sikkerhed i løbegården. Undgå at kaninen kan komme ud, og rovdyr komme ind. Kaniner er dygtige gravere, det er derfor vigtigt at der er tråd eller fliser i bunden af løbegården. Hvis der ikke er tråd eller fliser i bunden, er der en pæn risiko for, at kaninen kan grave sig ud. Uden noget i bunden risikerer man samtidig, at rovdyr graver sig ind. Kaniner hopper også højere end man lige regner med. Hegnet  omkring løbegården skal derfor være pænt højt for, at kaninen ikke hopper ud. Man kan også vælge at overdække løbegården, så sikrer man samtidig kaninen mod rovfugle.

Solidt materiale

Du skal også sikre dig, at løbegården er lavet at solidt materiale. Jeg foretrækker volierenet i 2 mm og 2 x 2 cm. Hvis trådnettet er for tyndt kan rovdyr ødelægge det, og kaninernes urin kan tære tråden, så der går hul i nettet. Er maskerne for store er der en risiko for, at ikke mindst unger kan komme ud af løbegården eller sidde fast i nettet.

Pas på rovdyr

I naturen er kaniner byttedyr for mange rovdyr, men på vores breddegrader er det særligt ræve og hunde, der er en trussel for kaninerne. Kaniner kan blive angrebet af katte og rovfugle, men det er primært unger, der risikere at blive taget af rovfugle eller katte.

Hvis den slipper ud

Skulle du være uheldig, at kaninen slipper ud af løbegården, så gå ikke i panik. Sørg for at evt. hunde, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko fjernes. Men vær også opmærksom på, at kaniner typisk bliver i området, de løber ikke bare væk. Det kan dog kræve noget tålmodighed at fange en kanin, der ikke lige synes, at det er nødvendigt. De er nysgerrige dyr, så du kan opleve, at de hopper rundt omkring benene på dig, og når du så bukker dig for at fange dem, hopper de væk.

Sundhed

Vær også opmærksom på kaninens sundhed, ikke mindst når det er rigtigt varmt. Kaniner tåler kulde ganske fint, så du kan sagtens lukke kaninen ud også i frostvejr, bare du sikre dig, at den har et sted, der er læ, lunt og tørt. Kaniner har det derimod ikke så godt, når det er rigtigt varmt. Sniger temperaturen sig over de 25 grader, kan den få det rigtigt varmt. Sørg for at den har mulighed for, at der er skygge i dele af løbegården al den tid, kaninen befinder sig i den. Det er også vigtigt, at der altid er rigeligt med rent vand. Når kaniner har det varmt i naturen, graver de et hul i jorden og ligger udstrakt i det. Det køler. Så giv gerne kaninen mulighed for at grave.

Velfærd

Det er ikke sikkert, at kaninen vil sætte pris på en stor åben løbegård midt på græsplænen. Som byttedyr kan de føle sig udsatte og vil sætte pris på at have mulighed for at gemme sig. De vil derfor være glade for at have kasser og rør eller huse at gemme sig i. De kan også lide at sidde højt og have overblik over området, så en kasse eller en træstub vil være værdsat. Kaniner kan lide at grave og gnave. Du kan give den mulighed for at grave i løbegården.  Hvis du graver trådnettet i bunden af løbegården ned i jorden, giver du den mulighed for at grave. Du kan også sætte en sandkasse i løbegården, som kaninen kan grave i. Grene, ikke mindst frugtgrene, vil kaninen med glæde kaste sig over.

For små løbegårde

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er begejstret for mange af de bure, der findes på markedet med en løbegård tilknyttet. I mange af disse bure og løbegårde er der en masse små kringelkroge, der gør det svært at få fat i kaninen. Det betyder ofte, at man bliver nødt at jagte rundt efter den for at fange den. En kanin, der ofte jagtes rundt kan blive stresset, hvilket ikke er velfærd.

Kan man komme ind i løbegården

Jeg vil helst have en løbegård, der er så stor, at man kan komme ind i løbegården og sætte sig hos kaninen. Kaniner er rigtig nysgerrige, og vil komme hen for at undersøge dig, ikke mindst, hvis du har en gulerod eller andet guf med til den.

Læs også:

Har du tjekket trådnettet i din kanins løbegård?